Rastipartio lyhyesti

Tosi lyhyesti

NMKY:n Rastipartio on Itä-Helsinkiläinen partiolippukunta, joka toimii Rastilassa, Vuosaaressa. Rastipartion toiminnassa pääset kokemaan parhaat palat partiosta. Yhdessä tehdään niin kaupungissa, kuin metsässäkin. Rastipartiossa (kavereiden kesken Rapassa) saat varmasti nauraa, huutaa, kokea ja seikkailla. Rastipartiossa on yli 100 jäsentä, ja mukana on niin tyttöjä kuin poikiakin. Rastipartion "NMKY"-etuliite ei tarkoita että lippukunta olisi tarkoitettu vain kristityille jäsenille, vaan kaikki ovat tervetulleita mukaan!

Taustaa

Mirja Ovits ja Seija Karvanen olivat Meri-Rastila - Kallahden alueen aktiiviäitejä, jotka halusivat lapsensa mukaan partioon. Koska Vuosaaren uudella puolella ei ollut vielä partiotoimintaa, he perustivat 1993 lippukunnan, jonka nimeksi tuli Rastilan mukaan Rastipartio. Sen taustayhteisönä oli alusta alkaen Helsingin NMKY. Mirja Ovits keräsi ensimmäisenä lippukunnan johtajana kokoon parisenkymmentä iältään 7-12 –vuotiasta nuorta, joiden viikkokokouksien kolotilaksi saatiin kerhohuone Meri-Rastilantieltä.

Aluksi lippukunnan johtajisto koostui neljän-viiden hengen joukosta aktiivisia partiotaustaisia aikuisia. Kun lippukunnan omat jäsenet varttuivat johtajaikään, siirtyivät lippukunnanjohtajan tehtävät nuorille. Moni alkuaikoina mukana olleista vanhemmista on vieläkin mukana toiminnassa tavalla tai toisella. Tänä päivänä Rastipartiossa toimii reilut 100 partiolaista.

Rastipartion huudot

Huudot kuuluvat partioon – niillä tervehditään, onnitellaan menestyneitä ja muuten vain osoitetaan yhteenkuuluvuutta. Jokaisella lippukunnalla on omat nimikkohuutonsa, ja uusia huutoja syntyy aina silloin tällöin. Rastipartion nimikkohuudot ovat:

Tunteella ja tuoksulla, kauniita ja rohkeita, aito teho-osasto, Rastipartio!

Ristiin rastiin ravataan, mutta Rapa ei roisku milloinkaan. Hei hei hei, Rapa roisku ei!

Missä on metron päättäri? (Missä on metron päättäri?) Se on meidän kolon naapuri! (Se on meidän kolon naapuri!). Itäinen Helsinki opettaa! (Itäinen Helsinki opettaa!). Siellä Rastipartio vaikuttaa! (Siellä Rastipartio vaikuttaa!)

Rapa on täällä, uu-u, uu-u! Bileet on päällä uu-u, uu-u!

Helsingin NMKY

Partioliike syntyi läheisessä yhteydessä NMKY-liikkeeseen (Nuorten Miesten Kristillinen Yhdistys). Lordi Baden-Powellin ensimmäinen kokeiluvartio luotiin paikallisen NMKY:n pojista, ja Baden-Powell toimi myös Englannin kansallisen NMKY:n varapuheenjohtajana. Partiotoiminta onkin alusta asti ollut yksi NMKY:n nuorisotoiminnan muoto. Helsingin NMKY:ssä on toiminut partio-osasto jo vuodesta 1910 alkaen, joten Namikaa voidaan pitää yhtenä partiotoiminnan edelläkävijöistä Suomessa.

Rastipartion taustayhteisö Helsingin Nuorten Miesten Kristillinen Yhdistys eli NMKY tukee lippukunnan toimintaa muun muassa avustamalla kolotilan vuokrakustannuksissa. Suomessa on parisenkymmentä NMKY:n kanssa yhteistyössä toimivaa partiolippukuntaa. NMKY:ssä näiden lippukuntien yhteistyöelimenä toimii NMKY:n partiojaos, joka järjestää yhteisiä retkiä ja leirejä. NMKY:n partiojaos vastaa myös kansainvälisestä yhteistyöstä eri maiden NMKY-taustaisten lippukuntien kanssa.

Euroopan alueen NMKY-lippukunnat kokoontuvat vuosittain jossakin jäsenmaassa, ja vuonna 2008 tapaaminen järjestettiin Prahassa.

Yhteistyö NMKY:n kanssa on monimuotoista. Moni rastipartiolainen osallistuu NMKY:n rippileireille, joista suosituimpia ovat järvivaellusleirit ja Lapin vaellus-rippileirit. Varsin suuri osa rastipartiolaisista on rippileirinsä jälkeen hankkinut NMKY:n isoskoulutuksen ja toiminut rippileireillä isosena.

Rastipartiolaiset myyvät joulun alla perinteisen partiokalenterin lisäksi myös NMKY:n Y-mieskillan adventtikalentereita. Myyntituotot näistä kalentereista tulevat lippukunnalle.

Rastipartion kolo

Lippukunnan toiminnan keskuksena on kerhotila, jota partiossa kutsutaan koloksi. Rastipartion kolo sijaitsee osoitteessa Meri-Rastilantie 30-32. Kololla pidetään laumojen ja vartioiden viikkokokoukset. Kolotilan koristeluun kuuluvat kilpailuissa käytetyt liput ja viirit, lippukunnalle lahjoitetut huivit ja muut tärkeät “aarteet”.

Rastipartiolla on myös toinen kolo joka sijaitsee Aurinkolahdessa, siellä järjestämme myös viikoittaista partiotoimintaa. Osoite on Gustav Pauligin katu 6 A.