Kliffa 2018

Kliffa 2018: Aarni ja Aava

Kliffat vinkit 1 - kohti Kliffaa

Kliffa – Suomen suurin piirileiri

Kliffa lähestyy ja nyt saa aloittaa leiritunnelman nostattamisen. Kliffat vinkit on tarkoitettu iloksi ja avuksi leirin lähestyessä etenkin heille, joilla leirikokemusta leiriläisenä tai leiriläisen vanhempana on vasta vähän. Tässä kirjeessä keskitytään valmisteluihin ennen leiriä. Seuraavassa numerossa saat tietoa etenkin siitä, mitä kaikkea leirin aikana tapahtuu ja mistä lapsesi leirikokemus muodostuu.

Pääkaupunkiseudun Partiolaisten suurleiri Kliffa kerää yhteen Hämeenlinnan Evolle enimmillään yli 5600 partiolaista ja partiosta kiinnostunutta leiriläistä heinäkuussa 2018. Leiri on kaikkien aikojen suurin piirileiri Suomessa.

Kliffaa tehdään pääasiassa vapaaehtoisvoimin. Leirin suunnittelu on aloitettu jo kaksi vuotta sitten ja tällä hetkellä valmistelut ovat kuumimmillaan. Leiriä on tekemässä lähes tuhat vapaaehtoista oman työn ja opiskelun ohella. Leirillä tehdään myös paljon yhteistyötä mm. paikallisen terveyskeskuksen, pelastuslaitoksen ja Hämeenlinnan kaupungin kanssa.

Piirileirillä kaikkea on enemmän ja kaikki on isompaa kuin lippukunnan omalla kesäleirillä. Suurleiri tarjoaa ohjelmaa, jota ei tavallisella lippukuntaleirillä välttämättä pystyttäisi järjestämään. Luvassa on muun muassa suuria spektaakkeleita yhteisohjelmissa, jännittävää omaa ohjelmaa jokaiselle ikäkaudelle, tunnettuja vierailijoita, ennätysten rikkomista, uusia kavereita ympäri Suomen sekä paljon muuta!

Kaikki osallistujat eivät ole suinkaan pääkaupunkiseudulta. Leiriläisiä on tulossa niin muualta Suomesta, kuin myös ulkomailta saakka.

 

Varusteet

Vinkit oikeanlaiseen leirivarustukseen ja varustehankintoihin.

Kahvia, kolhuja, kirjeitä?

Leiriarki ja turvallisuus
Yhteydenotto leiriläiseen

Kliffa-muistot talteen

Kyläilypäivä
Leirituotekauppa
Valmistautuminen leirille

Kahvia, kolhuja, kirjeitä?

Leiriarki ja turvallisuus
Yhteydenotto leiriläiseen

VARUSTEET

Ennen leiriä on hyvä käydä varustelista läpi ja tehdä tarvittaessa varustehankintoja. Myös kokeneen konkarin kannattaa käydä varastot läpi hyvissä ajoin, jotta viimehetken yllätyksiltä vältyttäisiin. Kattavan varusteluettelon Kliffalle saat kesäkuussa toisen leirikirjeen mukana.

Kaikkea ei tarvitse hankkia uutena. Retkeilyvarusteita voi ostaa myös käytettynä tai lainata tutulta. Käytettyjä varusteita voi etsiä muun muassa Facebookin kirppareilta. Partiokirppari sekä Retkeily- ja vaellus kirppis ovat hyviä FB-kirppareita leirivarusteiden hankintaan. Mikäli omilta lapsilta jää varusteita pieniksi, voi myös kysyä, olisiko mahdollista kierrättää varusteet eteenpäin oman lippukunnan välityksellä.

Hyvät varusteet auttavat selviytymään viikosta metsäolosuhteissa. Suomen kesä on yllätyksiä täynnä, joten leirille lähtiessä on hyvä varautua säähän kuin säähän. Leirillä kaikki nukkuvat teltoissa, eikä sisätiloja ole. Telttoja ei kesällä lämmitetä, joten makuupussin kannattaa olla riittävän lämmin.

Kuivausteltassa voidaan tarvittaessa kuivattaa kastuneet varusteet. Leiriolosuhteissa kuivattaminen kestää kuitenkin pidempään kuin kotona pyykkinarulla, joten pakatessa kannattaa suosia helposti kuivuvia materiaaleja. Etenkin sukkia kannattaa pakata vähän ylimääräisiäkin.

Leirivarusteita kannattaa alkaa hankkia jo hyvissä ajoin, jotta leiriläinen tunnistaa omat varusteensa ja oppii käyttämään niitä ennen leiriä.

Jokainen varuste yksittäisestä sukasta makuupussin pussiin kannattaa nimetä, jotta kadonnut tavara löytää omistajansa helpommin. Leirilippukunta kannattaa merkitä oman nimen lisäksi tavaroihin.

Tärkeimmät varusteet leirille:

 • Rinkka
  Kaikki tavarat tulisi saada pakattua yhteen rinkkaan. Bussikuljetus ei vie suoraan leirilippukunnan portille, vaan tavaroita joutuu kantamaan leirissä jonkin matkaa. Bussin pakkaaminen on myös paljon helpompaa, kun tavarat eivät ole monissa pussukoissa ja pikkurepuissa.
 • Makuupussi
  Suomen kesä on yllätyksiä täynnä ja yöt voivat olla kylmiäkin. Edullisempien merkkien ohuehkoissa kesämakuupusseissa saattaa aamuyön tunteina tulla vilu, joten kannattaa pakata mukaan kolmen vuodenajan pussi, joka toimii myös syysretkillä. Makuupussin eristävyyttä voi lisätä sisälakanalla. Vaihtoehtoisesti voi panostaa kesämakuupussin hankinnassa kalliimpaan ja paremmin eristävään untuvapussiin, mutta tämä ei ole välttämätöntä, etenkään jos ulkona nukkuminen rajoittuu lähinnä kesäleiriin.
 • Makuualusta
  Makuualustan tehtävä on eristää maasta hohkaavaa kylmää ja parhaimmillaan pehmentää oma makuusija. Ohuen solumuovisen makuualustan saa jo kymmenellä eurolla. Sillä pärjää hyvin pienempikin leiriläinen telttamajoituksessa, mutta jo muutamalla kympillä saa mukavamman ja laadukkaamman makuualustan. Makuualustan tulee kuitenkin olla sellainen, jota leiriläinen osaa itse käyttää. Ilmatäytteiset alustat saattavat olla liian haastavia nuorimpien leiriläisten käyttöön.
 • Ruokailuvälineet
  Muoviset ruokailuvälineet ovat parhaimmat leiriolosuhteissa. Jokainen leiriläinen tiskaa omat astiansa ruokailun jälkeen. Posliiniset tai lasiset astiat painavat ja menevät helposti rikki, eivätkä siten sovellu leirille. Kertakäyttöisistä puolestaan syntyy turhaa roskaa. Ruokailuvälineet tulee pakata kankaiseen pussiin, jotta ne kuivuvat helposti, eivätkä homehdu pussissa. Astiapyyhe on myös kätevä lisä ruokailuvälinepussiin. Pyyhe kannattaa käytön jälkeen kuivattaa pussin ulkopuolella.
 • Puukko
  Puukko kuuluu partiolaisen perusvarusteisiin. Pienimmät leiriläiset eivät välttämättä omaa puukkoa leirillä tarvitse. Sudenpennun puukko kannattaa olla sormisuojallinen juniorimalli. Vanhempien on hyvä kerrata puukonkäytön säännöt kotona ennen leirille lähtöä. Puukkoa käytetään vain aikuisen luvalla, valvotusti, eikä koskaan saa veistellä päin toista ihmistä. Hyvässä terässä oleva puukko on tylsää terää turvallisempi, sillä siitä syntyy siisti ja helpommin paikattava haava.
 • Taskulamppu
  Vaikka Suomen kesäyöt ovat valoisia, saattaa tummassa teltassa olla säkkipimeää päivälläkin. Taskulamppu onkin oiva väline, jota ilman yksikään partiolainen ei lähde leirille. Viikon mittaiselle leirille tarvitaan taskulamppuun myös varaparistot. Otsalamppu on siitä näppärä, että voi pimeässäkin pitää molemmat kädet vapaina.
 • Kengät
  Leirillä kävellään paljon. Ohjelmassa saatetaan juosta, kiipeillä ja liikkua metsämaastossa eikä vessa tai leirikauppakaan ole välttämättä oman teltan välittömässä läheisyydessä. Mukaan on siis hyvä pakata useammat kengät. Lenkkarit, kumisaappaat tai vaelluskengät ja sandaalit ovat parhaat kengät leiriolosuhteisiin. Muistathan sisäänajaa kengät ennen leiriä, jotta ne ovat omaan jalkaan muototutuneet ja mahdollisimman mukavat leirillä.

 

Kahvia, kolhuja, kirjeitä?

 

Leiriarki ja turvallisuus

Leirimaksuun kuuluu täysylläpito koko leirin ajan sekä kuljetukset pääkaupunkiseudulta Evolle ja takaisin. Leirillä tarjotaan maittavaa ja ravitsevaa leiriruokaa neljä kertaa päivässä sekä ohjattua ohjelmaa aamusta iltaan. Leirillä on kattavat palvelut leiriläisiä varten: kahvilat, myymälät, suihkut, saunat, löytötavaratoimisto... Leirisairaala, palokunta sekä turva eli leirin omat järjestyksenvalvojat pitävät huolta leirin turvallisuudesta.

Leiri on jokaiselle leiriläiselle turvallinen. Pienempien leiriläisten mukana liikkuu aina oman leirilippukunnan johtaja, joka on apuna ja tukena tarvittaessa. Leirialue on myös tarkoin suunniteltu esteettömyyden kannalta. Kiviä, kantoja ja käpyjä löytyy, mutta lähtökohtaisesti kaikki pääsevät liikkumaan kaikkialle mahdollisimman sujuvasti.

Yhteydenotto leiriläiseen

Leiriläinen ei ole tavoitettavissa 24/7 leirillä. Kaikkiin ohjelmiin ei voi ottaa puhelinta mukaan tai se voi olla katveessa, jossa kuuluvuutta ei ole. Virta saattaa loppua puhelimesta, eikä lataus välttämättä onnistu heti. Leirilippukuntien johtajien kautta saat varmuudella yhteyden leiriin saman päivän aikana, jos asiasi on tärkeä. Jokainen leiriläinen on turvassa leirillä, joten "missä olet ja kenen kanssa" tarkistuksia ei tarvita, mutta kuulumisia voi pari kertaa leirin aikana kysellä.

Jos kotipuolessa tapahtuu jotain, josta leiriläistä tarvitsee informoida, mieti tarkkaan kenen kautta viestit: suoraan lapselle vai leirilippukunnan johtajan kautta. Johtajan voi olla hyvä tietää, jos kotoa tulee leiriläiseen vaikuttavia tärkeitä uutisia kesken leirin. Vai riittäisikö jos lapsi kuulisi asiasta vasta leirin jälkeen?

Jos puhelimen ottaa leirille, tulee olla oma (nimikoitu) varavirtalähde mukana. Puhelimen lataus onnistuu varavirtalähteen avulla leirikaupassa, pientä maksua vastaan.

Leirillä ilahduttaa suunnattomasti kotoa lähetetyt kortit ja kirjeet. Leirille kulkee posti, joten voit ilahduttaa leiriläistä lähettämällä perinteistä postia. Tarkempi osoite leirille ilmoitetaan myöhemmin.

 

Kliffa-muistot talteen

Kyläilypäivä

Lauantaina 28.7. on leirin kyläilypäivä, jolloin vanhemmat, mummit, kummit, sisarukset, kaverit ja muut kiinnostuneet ovat tervetulleita kyläilemään leirillä. Kyläilypäivään saapuvan tulee ostaa pääsylippu. Hinnoista ja myynnin ajankohdasta tiedotetaan erikseen leirin nettisivuilla.

Kyläilypäivässä myös kotijoukot saavat luoda omat Kliffa-muistonsa. Se on myös oiva tilaisuus vanhemmille tutustua leirielämään ja partioon ylipäätään. Päivän aikana kyläilijät pääsevät virittäytymään leiritunnelmaan leiriläisten kanssa ohjelmaan ja leirilippukuntien telttakyliin tutustuen. Kyläilypäivä on myös hyvä hyödyntää "pyykkipäivänä". Leiriläiselle kannattaakin tuoda mukanaan puhtaita vaatteita ja viedä likaiset kotiin. Myös pienet herkut piristävät leiriläistä varmasti!

Kyläilypäivä on vain pitkän Kliffan aikana. Lyhyen Kliffan leiriläinen voi tulla kyläilypäivänä vielä leirille vanhempiensa kanssa. Tällöin kaikkien kyläilijöiden tulee kuitenkin hankkia pääsylippu kyläilypäivään.

Leirituotekauppa

Leirimuistoihin kuuluu oleellisesti leirin logolla varustetut upeat leirituotteet. Näitä tuotteita voi ostaa leirituotekaupasta, joka palvelee ennen leiriä verkossa ja leirin aikana omassa kaupassaan. Kliffan kaupoissa maksutapana toimii käteinen ja kortti. Leirituotekaupasta löytyy myös ennakkotilaustuotteita, joita voi ostaa vain ennen leiriä. Leirituotteita ei toki ole pakko ostaa, mutta niistä jää mukava muisto leiristä.
Leirituotekauppaan pääset täältä kauppa.kliffa2018.fi

Valmistautuminen leirille

Leirille valmistautumisen voi aloittaa jo nyt. Rinkkaa ei suinkaan vielä tarvitse pakata tai kameran akkua ladata.  Sen sijaan voi esimerkiksi harjoitella Kliffan leirilaulua Youtubessatai Spotifyssa ja shoppailla Kliffan leirituotteita. Kevään partiokokouksissa voi päästä tekemään Kliffan ennakkotehtäviä. Ennakkotehtäviin sisältyy Korkeasaaren ja trampoliinipuisto Rushin edullisemmat sisäänpääsyt partion jäsenkorttia näyttämällä. Pienempien leiriläisten kanssa voi alkaa harjoittelemaan omatoimisuutta aamu- ja iltarutiineissa sekä huolenpitoa omista tavaroista.  Vanhempien innostus ja kiinnostus leiriä kohtaan on myös tarpeellista leiriläisten kannalta. Netistä löydät mukavaa fiilistelymateriaalia, esimerkiksi Kliffan hahmot ja kylien tunnuseläimet nettisivuiltamme ja ohjelman esittelyitä Instagramista. Vielä on pitkä aika leirin alkuun, mutta leiritunnelmaan virittäytyminen ei ole koskaan liian aikaista.