Partiovuosi Rastipartiossa

Syyskuun alku

Rastipartion uusi toimintakausi alkaa syyskuun alussa, kun ryhmien johtajat kokoontuvat jakamaan kolovuorot ja suunnittelemaan tulevaa ohjelmaa: retkiä, merkkisuorituksia ja luokkasuorituksia.

Kämppä- ja maastoretket

Viikonloppuretket suuntautuvat partiokämpille tai retkikokemuksen karttuessa telttaretkinä maastoon. Retkillä opitaan mm. luonnossa selviytymisen taitoja ja suunnistamista. Retket alkavat tavallisesti perjantai-iltana, ja kotiin palataan sunnuntaina iltapäivällä.

Retkelle lähdetään oman ryhmän tai muutaman vastaavan ryhmän kanssa. Ruuat valmistetaan usein itse, samalla opetellaan trangian eli retkikeittimen käyttöä. Retkelle otettavista varusteista annetaan ohjeet retkikirjeessä.

Lähialueen kuten Nuuksion retkille kuljetuksiin pyydetään apua partioperheiltä. Suurempien ryhmien retkille tilataan bussikuljetus. Retkien ohjelmaan kuuluu yleensä iltanuotio – varaudu siihen, että partiolaisesi omaa hienoisen savuaromin kotiin tullessaan!

Itsenäisyyspäiväretki ja -juhla

Koko lippukunnan perinteinen itsenäisyyspäivän retki pyritään pitämään Uutelan Meriharjun kurssikeskuksessa. Itsenäisyyspäivän juhlassa uudet partiolaiset antavat ikäkautensa mukaisen partiolupauksen. Juhlassa jaetaan myös harrastus- ja suoritusmerkit ja esitellään ryhmien toimintaa. Juhlan päätteeksi vanhempainyhdistys järjestää kahvituksen ja arpajaiset sekä perinteisen piparkakkutelttojen huutokaupan. Vanhemmat ovat lämpimästi tervetulleita itsenäisyyspäivän juhlaan.

Itsenäisyyspäivän aamuna lippukunnan johtajisto osallistuu valtakunnalliseen lipunnostojuhlaan Helsingin Tähtitorninmäellä.

Pääsiäisleiri

Koko lippukunnan yhteinen pääsiäisleiri kestää pääsääntöisesti kiirastorstai-illasta toiseen pääsiäispäivään, ja se pidetään yleensä esimerkiksi Kiljavalla, Pellin leirikeskuksella tai Uutelan Meriharjussa.

Leirillä on aina oma teemansa – aikaisempina vuosina on muun muassa tehty elokuvaa, ratkottu salapoliisijuttuja ja opiskeltu Tylypahkan velhokoulussa.

Partioviikko ja paraati

Partioviikko on vuosittainen partiolaisten tapahtumaviikko, jolloin partiotoiminta näkyy tavallista enemmän kaikelle kansalle. Partioviikko on se viikko huhtikuussa, jolle Yrjön päivä (23.4.) osuu.

Partioviikko päättyy partiolaisten kirkkopyhään ja Pääkaupunkiseudun Partiolaisten paraatin Helsingin keskustassa. Usean tuhannen partiolaisen paraati on mahtava kokemus!

Kevätjuhla

Toukokuun lopussa vietetään lippukunnan kevätjuhlaa. Juhlassa jaetaan harrastusmerkkejä ja otetaan vastaan lupauksia. Vanhemmat ovat tervetulleita kevätjuhlaan. Varsinainen partiovuosi säännöllisine viikkokokouksineen päättyy tähän juhlaan.

Kesäleiri

Heinä-elokuun vaihteessa järjestetään Rastipartion noin viikon mittainen kesäleiri, ellei vuorossa ole piirileiri tai valtakunnallinen suurleiri. Joskus kesäleiri järjestetään yhteistyössä lähialueiden lippukuntien kanssa. Koska valtakunnallisille suurleireille ei oteta sudenpentuja, järjestää Rastipartio mahdollisuuksien mukaan sudenpennuille oman kesäleirin.

Kesäleiri pidetään maastossa, usein Metsähallituksen leiripaikoilla tai Nuorisoasiainkeskuksen leirikeskuksissa eteläisessä Suomessa. Leireillä majoitutaan telttoihin (kamiinalla varustettuihin puolijoukkuetelttoihin tai Niger –telttoihin). Rastipartion johtajat rakentavat tarvittaessa leirin etukäteen valmiiksi ja vastaavat leirin päätyttyä rakenteiden purkamisesta. Ruokien valmistuksesta vastaavat johtajat tai heidän avukseen pyydetyt vanhemmat. Leireillä on paljon ohjelmaa, joten aika ei varmasti tule kenellekään pitkäksi.

Vanhemmille partiolaisille järjestetään yleensä leirin aikana haikki eli yön yli ulottuva vaellusretki. Haikilla yövytään maastossa laavuilla ja ruuat valmistetaan trangioilla. Sudenpennuille haikki järjestetään päiväretkenä.

 

Purjehdukset

Kesäisin järjestetään purjehduksia lippukunnan purjeveneillä joille jokainen voi liittyä mukaan purjehtimaan.