Ikäkausikirje: Samoajat

NMKY:n Rastipartio: Ikäkausikirje

Sudenpennut (7-10v.)

Seikkailijat (10-12v.)

Tarpojat (13-15v)

SAMOAJAT (15-17v.)

Vaeltajat (18-21v)

Tervetuloa samoajaksi Rastipartioon!

Olet ottanut partiopolullasi aimoharppauksen eteenpäin ja siirtynyt samoaja-ikäkauteen. Onnittelut!

Samoajat ovat partion ikäkausista toisiksi vanhimmat, eli n. 15-17-vuotiaat nuoret. Samoajien väri on vihreä.

Tässä viestissä on tietoa siitä, miten tätä ikäkautta partio-ohjelmassa ja Rastipartiossa toteutetaan. Lue se huolella ja näytä se myös vanhemmillesi.

Rastipartiossa samoajat kuuluvat lippukunnan johtajistoon, olet siis johtaja. Se tuo mukanaan vastuuta, mutta toivottavasti myös paljon mukavia juttuja. Melkein kaikki samoajat johtavat omaa ryhmäänsä 2-3 hengen tiimeissä. Ryhmät kokoontuvat viikottain ja tekevät myös omia retkiä. Oma ryhmä tuo mukanaan paljon töitä ja vastuuta, mutta muista että ryhmän johtaminen on lippukunnan pesteistä tärkein!

Lisäksi samoajat osallistuvat oman samoajavartionsa toimintaan. Samoajavartiot kokoontuvat joka toinen viikko. Kokouksissa (ja muutenkin) suoritetaan Suomen Partiolaisten samoajaohjelmaa. Sitä voit tutkia osoitteessa: ohjelma.partio.fi → samoajat → aktiviteetit

Samoajavartion toiminta suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä luotsin kanssa. Samoajakokoukset eivät vaadi niin paljon vastuunkantoa ja suunnittelua kuin oman ryhmän kokoukset, mutta muistathan käydä myös niissä aktiivisesti.

Oman ryhmän kokousten ja samoajakokousten lisäksi johtajisto kokoontuu myös johtajistoneuvostoissa (jn) joka toinen kuukausi. Niissä käydään läpi kaikkia johtajia koskevia asioita, kuten retkiä, tapahtumia, kuulumisia ja päätöksiä lippukunnan toiminnassa.

Mikäli vedät omaa ryhmää, kokoustat myös seikkailijajohtajaneuvostossa (se-jo), sudenpentujohtajaneuvostossa (sjn), tai tarpojajohtajaneuvostossa (tjn). Nämä kokoukset pidetään myös joka toinen kuukausi, vuorotellen jn:n kanssa.

Johtajana joudut kantamaan paljon vastuuta myös omasta ”kartalla pysymisestäsi”. Pidä kokouksissa mukana kalenteri (ja kirjoita siihen uudet päivämäärät), ja seuraa sitä, sähköpostia ja johtajiston Facebook-ryhmää ”Rapapossea” aktiivisesti.

Pidä huolta, että kerrot partioasioista, erityisesti retkistä, myös vanhemmillesi! Alaikäisenä tarvitset aina huoltajan allekirjoittaman lupalapun mukaan tapahtumiin, vaikka olisitkin paikalla johtajana.

Myös samoajien johtamilla retkillä on aina nimettynä (ja yleensä myös mukana) täysi-ikäinen vastuujohtaja. Häneltä ja muilta vanhemmilta johtajilta saat tietoa ja apuja tarvittaessa. Muista antaa myös tämän johtajan yhteystiedot vanhemmillesi ennen retkelle lähtöä.

Samoajaohjelmassa on paljon hauskoja ja mageita aktiviteetteja. Lisäksi kiinnostuksesi mukaan pääset osallistumaan piirin järjestämille kursseille (lippukunta maksaa vähintään yhden kurssin jokaiselle johtajalle/vuosi), erilaisiin kisoihin ja tapahtumiin. Kannattaa pitää silmät ja korvat auki mielenkiintoisten juttujen varalta!